Bičių duonelė
Gydomosios bičių duonelės savybės:
- Aprūpina žmogaus organizmą visomis svarbiausiomis biologinėmis medžiagomis ir taip pat padeda išvengti dėl šių medžiagų trūkumo atsirandančius negalavimus;
- Stiprina imuninė sistemą ir suteikia organizmui jėgų gydytis pačiam;
- Šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas;
- Saugo vegetacinę nervų sistemą;
- Gerina kraujotaką;
- Teigiamai veikia kraujo gamybos organus, didina hemoglobiną ir eritrocitų kiekį kraujyje;
- Padeda kovoti su mažakraujyste;
- Šalina cholesterolio perteklių organizme;
- Padeda greičiau atsistatyti po sunkių fizinių ir protinių darbų, šalina nuovargį;
- Puoselėja odą iš vidaus;
- Padeda gydyti širdies ir kraujotakos sutrikimus;
- Reguliuoja virškinimą ir gerina žarnyno veiklą;
- Padeda nuo įvairių medžiagų apykaitos sutrikimų;
- Reguliuoja skydliaukės veiklą;
- Prostatos adenomos profilaktikai;
Žiedadulkės ir bičių duonelė panašūs produktai, turintys keletą skirtumų.
Sugrįžusios į avilį bitės su žiedadulkių gumulėliais, jas sudeda į korio akeles, sumaišo su maža dalimi medaus ir tvirtai suspaudžia. Pridėjusios du trečdalius akelės, likusią dalį užpila medumi ir akelę užlipdo vašku. Veikiant tam tikriems fermentams skyla baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Taip paruoštos žiedadulkės jau vadinamos bičių duonele. Nuo žiedadulkių bičių duonelė skiriasi dar ir tuo, kad joje yra monosacharidų, pieno rūgšties ir daugiau vitamino K. Pieno rūgštis bičių duonelę konservuoja ir neleidžia jai fermentuotis bei gesti. Bičių duonelės aktyvus rūgštingumas (pH 4,3) yra didesnis negu žiedadulkių (pH 6,3).
Dažnai kyla klausimas, koks produktas vertingesnis: žiedadulkės ar bičių duonelė? Kai kuriomis savybėmis bičių duonelė lenkia žiedadulkes. Pastarųjų metų tyrimais nustatyta, kad bičių duonelę lengviau įsisavina žmogaus organizmas. Taip yra todėl, kad „bręstant”, t.y. fermentuojantis duonelei, skyla ją sudarančių žiedadulkių apvalkalėlis ir išlaisvinamos viduje esančios medžiagos, galinčios greičiau absorbuotis organizme. Vykstant fermentiniams procesams, dalis duonelėje esančių baltymų skyla iki paprastesnių junginių – peptidų ir laisvųjų aminorūgščių, o dalis sudėtingų angliavandenių suskaldomi iki monosacharidų, kurių dalis virsta pieno rūgštimi. Pieno rūgšties dėka bičių duonelė įgyja didesnį rūgštingumą, kuris stabdo įvairių pelėsių, mikroorganizmų, puvimo bakterijų dauginimąsi ir vystymąsi. Todėl šio konservuoto bičių produkto savybės laikui bėgant mažai kinta ir bičių duonelę galima ilgiau vartoti negu žiedadulkes. Biocheminiu požiūriu bičių duonelė, skirtingai negu žiedadulkės, turi mažiau baltymų (tik apie 20 proc.), žymiai daugiau angliavandenių (24-34 proc.) ir iki 1,5 proc. lipidų. Savo kaloringumu bičių duonelė prilygsta augalinės kilmės maisto produktams – miltams, ryžiams, žirniams. Iš daugelio mineralinių medžiagų bičių duonelėje daugiausia yra geležies, kobalto, fosforo ir kalcio. Aminorūgštys sudaro apie 15 proc. bičių duonelės sausųjų medžiagų. Bičių duonelės vitaminų sudėtis yra analogiška žiedadulkėms, tačiau bičių duonelėje yra didesnis vitamino K kiekis ir žymiai mažesnis vitamino E kiekis.
Bičių duonelės biologiškai aktyvių medžiagų kiekis irgi skiriasi nuo žiedadulkių, nes bičių duonelėje gausu tokių fermentų kaip sacharazė, amilazė, katalazė, aminotransferazė ir adenozintrifosfatazė. Be to bičių duonelėje yra organinių rūgščių, kai kurių hormonų, pigmentų, o taip pat medžiagų, pasižyminčių antibiotinėmis savybėmis. Visuma tokių svarbių organizmo gyvybiniams procesams medžiagų ir sąlygoja ryškų biostimuliuojantį bičių duonelės poveikį.
Pastarųjų metų tyrimai parodė, kad bičių duonelė, skirtingai nuo medikamentų, neturi nepageidaujamo ar toksinio poveikio. Joje esantis mažas vitamino E ir estrogenų kiekis suteikia galimybę ją profilaktikai vartoti įvairaus amžiaus žmonėms ir net vaikams. Alergijos atvejai bičių duonelei labai reti.
Bičių duonelė rekomenduojama asmenims, sergantiems mažakraujyste, hepatitu, cukriniu diabetu, virškinamojo trakto, ypač žarnyno (fermentiniai kolitai, enterokolitai, lėtiniai vidurių užkietėjimai) ligomis.
K.Valiukienės ir bendraautorių atlikti tyrimai parodė, kad bičių duonelė gerina pagyvenusio amžiaus žmonių sveikatą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Neseniai mūsų atlikti tyrimai įrodė, kad bičių duonelė sergantiems vyresnio amžiaus asmenims cukriniu diabetu ne tik sumažino cholesterolio kiekį kraujyje, bet ir sustiprino šių ligonių imuninę sistemą.
Bičių duonelę profilaktiškai rekomenduojama vartoti po 10-15 g per dieną, o gydymo tikslais – po 20-30 g per dieną.